Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), kendi elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak olan güneş enerjisi santralinin açılışını yaptı. Projenin Koordinatörü Doç. Dr. Naci Genç, YYÜ kampüsünün araştırma hastanesi haricinde yılda yaklaşık 3 milyon TL civarında elektrik faturası ödediğini belirterek, “Bu sistemin üniversitemize yılda yaklaşık 280.000 TL katkısı olacak. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde kendini yaklaşık 5-5.5 yılda finanse eden bu sistem büyütülerek 3MW-p güç değerlerine yükseltilirse üniversitemiz elektrik faturası yükünden kurtulacak.” dedi.

YYÜ, Türkiye’de en çok güneş alan iller arasında yer alan Van’daki güneş enerjisinden yararlanmak için ilk adamı attı. Üniversite yönetimi, bunun için kampüs alanında ‘YYÜ Kampüsü Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Uygulaması’ isimli proje kapsamında oluşturulan 400k W-p güç değerindeki Güneş Enerjisi Santrali’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan projenin koordinatörü olan Doç. Dr. Naci Genç, kurulan santral hakkında teknik bilgi verdi.

Kampüste kurulan güneş enerji sisteminin kurulu gücünün 400kW-p değerinde olduğunu ifade eden Genç, “İlimizin yıllık ortalama güneşlenme süresi yaklaşık 3100 saat; Türkiye ortalaması yaklaşık 2600 saat olduğu dikkate alındığında; yerleşkemizde kurulan bu 400kW-p gücündeki santralin günlük ortalama yıllık bazda 2MWh, yıllık toplamda ise yaklaşık 750MWh elektrik enerjisi üretmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

YYÜ’nün yıllık elektrik enerjisi faturasının araştırma hastanesi hariç yaklaşık 3 milyon TL civarında olduğunu ve bu rakamın giderek artacağını aktaran Genç, konuşmasına şöyle devam etti: Yerleşkemizde kurulan bu sistemden üretilecek elektrik enerjisinin mahsuplaşmada kullanılacağını ve üniversitemizin kWh başına ödediği bedelin yaklaşık 37 kuruş olduğunu düşünürsek, bu sistemin üniversitemize yılda yaklaşık 280.000 TL katkısı olacağını söyleyebiliriz. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde kendini yaklaşık 5-5.5 yılda finanse eden bu sistem büyütülerek 3MW-p güç değerlerine yükseltilirse, üniversitemizi elektrik faturası yükünden kurtarabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan da, güneş enerjisi sisteminin doğaya en az zarar veren ve insan hayatını en kolaylaştıran sistemlerden biri olduğunu söyledi. Doğan, Van gibi ekonomisinin gelişmekte olan illerin, bu tür çalışmaları yaparken daha çok modeli ve illeri inceleyip ona göre hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

YYÜ Rektörü Peyami Battal ise güneşin kenti olan Tuşba’da güneş enerjisi santralini açmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Konuşmalardan sonra kurdele kesilerek santralin açılışı yapıldı. Açılıştan sonra güneş panellerini gezen protokol, Projenin koordinatörü Doç. Dr. Naci Genç’ten detaylı bilgi aldı.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri