ABD’nin Alaska eyaletinde sessiz sedasız bir rüzgar enerjisi santrali yükseliyor. Bu rüzgar türbini diğerlerinden biraz farklı, benzerlerinden çok daha yüksekte çalışıyor. Altaeros Enerji şirketi Fairbanks’ın güneyinde açacağı yüksek irtifa rüzgar türbini ile uzak yerleşim alanlarına daha uygun maliyetlerle elektrik enerjisi sağlamayı amaçlıyor. Şirketin CEO’su Ben Glass, The New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Alaska’da kullanılan elektrik bedelinin yarısına üretebildiklerini açıkladı.
Yüksek irtifa rüzgar türbini (Buoyant Airborne Turbine -BAT) Türkiye’nin en yüksek gökdeleni İstanbul Sapphire’den 50 metre daha yüksekte, 300 metre yükseklikte çalışıyor. Bu geleneksel rüzgar türbinlerinin en yükseğinin iki katı anlamına geliyor. Helyum dolu balonu sayesinde bu yüksekliğe çıkabilen BAT bir kablo yardımıyla ürettiği gücü yere iletirken iki halat da balonu yere sabitliyor.
Rüzgar türbinlerinin yerden yükselme çabası ise boşuna değil, türbin yükseğe çıktıkça rüzgarın hızı üstel biçimde artıyor. Bu yükseklik sayesinde cihaz 12 eve yetecek miktar olan 30 kilowatt’a kadar enerji üretebiliyor. Sadece enerji üretmekle kalmayan BAT Altaeros’un açıklamasına göre iletişim, veri transferi, meteoroloji ekipmanlarıyla donatılabiliyor ve bu cihazın performansını etkilemiyor.
BAT’ın kurulum süresi ise sadece 24 saat. Altyapı çalışması gerektirmeyen kurulum sonrasında çalışmaya başlıyor. Cihazın ana kullanım amacı olarak belirlenen acil durumlar, maden alanları, afet alanları ve askeri yapılar için bu kısa kurulum süresi büyük artı sağlıyor.
Altaeros projenin 18 aylık ticari test süresiyle bu teknolojinin en uzun süreli uygulaması olduğunu belirtiyor. Türbin 70 km/sa hızındaki rüzgar tünellerinde başarılı oldu ancak alınması gereken bir hayli yol var hala.