Profesyonel uzmanlar ve kalibrasyon sertifikalı cihazlarla güvenilir ölçümler.
Isıl Geçirgenlik Katsayısı Nedir?
Isıl geçirgenlik katsayısı (U-değeri), yapı elemanının ısı geçişine karşı göstermiş olduğu dirençtir ve farklı katmanlardan oluşan yapı elemanlarının 1 m2’sinden birim zamanda geçen ısı miktarını gösterir. Isıl geçirgenlik katsayısı ne kadar küçük olursa, yapının ısı kaybı da o kadar az olmaktadır.
Türkiye’nin farklı bölgeleri için olması gereken U-Değerleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından harita üzerinde verilir. Standartlara uymayan yapılarda enerji verimliliği açısından iyileştirmeler yapılması önerilir.
TS 825 Standardı Nedir?
TS 825 standardı, binalardaki ısıtma enerjisi ihtiyacının tayin edilerek izin verilen sınır değerlerle mukayese edilmesine yönelik hesaplama kurallarını tanımlamaktadır. TS 825 standardı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından 2008 yılında yürürlüğe konulmuştur. Bu bağlamda, TS 825 ayrıca yeni binaların ve tadil edilecek binaların çatı, cephe, pencere ve taban levhasına yönelik U-değerleri için minimum gereksinimleri açıklamaktadır.
Örnek Çalışma
Onur Enerji olarak bir otelde gerçekleştirilen çalışma kapsamında ısıl geçirgenlik katsayısı ölçümü gerçekleştirdik.
Ölçüm sonuçları doğrultusunda duvarın ısıl geçirgenlik katsayısı TS 825 standardının üzerinde olduğu tespit edilmiştir. TS 825 standartlarına uygun hesaplamalar sonucunda otel için yapılacak yalıtım uygulamasıyla, ısıtma ihtiyacında 752.320 kWh/yıl (46.412 TL/yıl) tasarruf potansiyeli olduğu görülmüştür. Bu tasarrufla birlikte 397.260 kg/eşdeğer CO2 salınımının engelleneceği hesaplanmıştır.