Ekonomist Dergisi’nin teknolojiye yön veren ve sektörün öncü kobilerine yer ayırdığı Kobi Teknoloji Ekinde geçtiğimiz hafta Onur Enerji’ye yer verdi. Şirket CEO’su Onur Günduru, söyleşisine yer verilen dergide mobil teknolojilerden ar-ge projelerine geniş bir yelpazede sorulara yanıt verdi.
“Pilot çalışmalarla sektöre yön veriyoruz”
Teknolojiyi işlerinin başından beri kullanan Onur Enerji, artık teknolojiyi kullanmanın yanı sıra yeni teknolojiler yaratma ihtiyacında bulunuyor. Şirket, tanıtım ve müşteriye ulaşmada interneti etkin şekilde kullanıyor, otomasyon çizelgeleri geliştirerek iş takibi ve proje etüdü yapıyor. Teknoloji sayesinde proje planlama sistemleri, iş yönetim yazılımları birbiriyle etkileşim halinde. Reklam kampanyalarını, düzenli içerikleri ve ziyaretçilerini de sürekli olarak ölçme sansına sahip oluyor. Yedekleme sistemleri de işlerinin sürekliliğini sağlamak ve veri kaynaklı riskleri azatlamak için çalışıyor.
İŞ SÜREÇLERİNDE FARKLILIK
“Satış ve pazarlama dışında, bilgi edinme, sistemlerdeki verimsizlikleri bulma, etütler yapma, denetleme ve raporlamada her an teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz. Teknoloji, iş akışlarını hızlandırmasının yanı sıra takip, analiz ve yorumlama kabiliyetimizi de geliştiriyor” diyen Onur Enerji Genel Müdürü Onur Günduru, işin bütününe bakıldığında operasyonel olarak öncelikle proje süreçlerindeki değişikliliklere daha duyarlı ve hızlı yanıt verebilir hale geldiklerine dikkat çekiyor. Teknolojinin iş süreçlerinde nasıl bir farklılık yarattığını ise Onur Günduru, şöyle anlatıyor:
“Pazarlama tarafında reklamlarımızı kimlere ulaştırdığımızı, giderlerimizi, gücümüzü nereye kanalize ettiğimizi görebiliyoruz. Saha işlerimizde bilgi birikiminin yanı sıra ileri teknoloji ürünü ölçüm cihazlarına sahibiz. Yorumlama adımlarında çok çeşitli yazılım ve görselleştirme teknolojileri kullanıyoruz. Teknoloji yatırımları işin yürütülmesi sürecindeki maliyetlerimizi düşürüyor ve karmaşayı azaltıyor.”
AR-GE PROJELERİ
Büyüyen bir işletme olarak Onur Enerji, operasyonel alanlar ve bazı teknik gereklilikler dışında yatırımların büyük bölümü teknoloji üzerine. Şirket, AR-GE ve çalışma yöntemlerini güncellemek adına yatırımların büyük bir çoğunluğunu teknolojik faaliyetlere ayırıyor. Halihazırda bir teknoparka geçmek ve yeni bir AR-GE projesine başlamak için çalıştıklarını ifade eden Onur Günduru, “Teknolojik yatırım bir zorunluluk anacak hangi teknolojiye ne şekilde yatırım yapacağınız tamamen stratejinize bağlı. Ayrıca bu zorunluluğun da ötesinde, yaptığımız pilot çalışmalarla sektöre yön vermeye çalışıyor ve bu konuda iyi bir yolda olduğumuzu düşünüyoruz” diyor.
Onur Enerji, kamu binalarında yüzde 50 enerji verimliliği sağlaması hedefli “AB 7. Çerçeve destekli BRICKER” projesi kapsamında güncel bina teknolojilerine kadar uzanan geniş bir yelpazedeki teknolojiyi entegre ediyor.” Onur Günduru, projeleri ile ilgili şunları söylüyor: “Ülkemizin enerji giderlerine bağlı cari açığı göz önüne alındığında alanında öne çıkan bu proje, hem bizim hem de ülkemiz için önem arz ediyor. Günduru, geleneksel medya kanallarıyla dokunamadıkları müşterilerin mobilde ve masaüstü/dizüstü mecralarda kolaylıkla erişebilindiğini ve hızlı dönüş alabildiklerini ifade ediyor.
MOBİL PAY ARTACAK
Yerinde hizmet gereği yakın gelecekte mobil teknolojilere olan talep daha da artacak. Onur Enerji de şimdiden geliştirdiği süreç kurgularıyla hızla mobile entegre oluyor ve kullanmaya başlıyor. Onur Günduru, özellikle önümüzdeki dönemde merkezi olarak kullandıkları yazılımları mobil olarak sağlayarak veri ile sorunları anında ve yerinde tespit edebilmek üzerine bir çalışma yapmayı planladıklarını dile getiriyor.