SHURA Platformu tarafından düzenlenen “Rüzgâr ve Güneşin Şebekeye Entegrasyonu için Sektör Eşleştirme” Webinar’ı 27 Mayıs perşembe günü 11:00-12:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Yenilikçi bir enerji dönüşümü platformu olarak faaliyet gösteren SHURA Platformu’nun Webinar’ının programı aşağıdaki gibidir:

11:00-11:05 Açılış

Dr. Değer Saygın, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Direktör
11:05-11:30 Rüzgar ve güneşin şebekeye entegrasyonu için sektör eşleştirme

Ahmet Acar, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Enerji Analisti
11:30-12:15 Panel Sunumları
Moderatör: Dr. Değer Saygın, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Direktör

Panelistler:

Doç. Dr. Osman Bülent Tör, Epra, CEO
“Yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmada şebeke esneklik çözümlerinin önemi”

Alper Uğural, Energy Pool, CEO
“Yeni nesil talep tarafı katılımı”

Onur Günduru, Onur Enerji, CEO
“Talep tarafı katılımının önemi ve uygulamaları”

12:15-12:30 Soru Cevap ve Kapanış.

Kayıt için tıklayınız.

Değerli Paydaşımız,
2030 yılında Türkiye, toplam elektrik üretiminde rüzgâr ve güneş enerjisi payını %30 seviyesine getirme potansiyeline sahiptir. Bu sayede elektrik sistemi daha temiz, daha düşük maliyetli ve daha güvenilir bir hale gelirken, sistem esnekliğinin artırılması gereksinimi ön plana çıkmaktadır. Esnekliği artırmanın yollarından bir tanesi olarak, elektrik sisteminde üretim tarafıyla ısıtma ve ulaştırma gibi enerjiyi son kullanan sektörleri elektrifikasyon yoluyla eşleştirmek gelecekte önemli rol oynayabilir.

Isıtma ve ulaştırma gibi enerji son kullanım sektörlerinin elektrifikasyonu, bu nedenle Türkiye’nin enerji dönüşümü stratejisinin hayati bir bileşeni olmaya başlamıştır. Elektrifikasyon sistem verimliliğini artırmaya olanak vermekle birlikte, ihtiyaç duyulan elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması koşuluyla yenilenebilir enerji payını yükseltmektedir. Ancak, doğru yönetilmeyen elektrifikasyon elektrik sisteminin puant talebini önemli ölçüde artırarak, hem üretim kapasitesi hem de şebeke altyapısı için ilave yatırım ihtiyacı doğurabilir.

Talep tarafı katılımı ise elektrifikasyonun daha “akıllı” yönetilmesi için fırsat sunmaktadır. SHURA’nın yeni çalışmasının bulgularına göre, Türkiye’de talep tarafı katılımı seçeneklerinin teknik ve ekonomik potansiyelinin hayata geçirilmesi yoluyla 2030 yılında puant talep 10 GW civarında azaltılabilir ve bu potansiyelin yaklaşık 6 GW’ı esnek alan ısıtma ve akıllı elektrikli araç şarjından gelebilir.

Talep tarafı katılımının etkinleştirilmesiyle, elektrik santrallerinin yakıt tüketimi ve yük alma/atma gerekliliklerindeki azalma yoluyla işletme verimliliğinde yılda 122 milyon €’ya kadar tasarruf sağlanabilirken, üretim ve dağıtım şebekelerinin kapasite artırımının önlenmesiyle elde edilen tasarruflar yılda yaklaşık 500 milyon €’ya ulaşabilmektedir. Bu öngörülere göre 2030’da toplam maliyetler yılda 72 milyon €, net kazanç ise 550 milyon € olabilecektir.

Bu tasarrufların elde edilmesi, sistemin esnek hale getirilmesi ve talep tarafı katılımının stratejik bir yaklaşımla planlandığı, yeni iş modellerinin belirlenerek yatırımcı için cazip hale getirildiği yeni piyasa düzenlemeleri ile mümkün olacaktır. Türkiye’nin, daha yüksek rüzgâr ve güneş enerjisi payı elde etmek için elektrifikasyon ve sektör eşleştirmeyi de kapsayan mevcut elektrik sistemi stratejisini geliştirmeye ihtiyacı vardır.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin “Rüzgar ve güneşin şebekeye entegrasyonu için sektör eşleştirme” raporu 2030 yılında Türkiye elektrik sistemini yüksek rüzgar ve güneş enerjisi payıyla esnek bir hale getirme potansiyeline sahip olan talep tarafı katılımını harekete geçirmenin sistem için faydalarını, zorluklarını ve mevcut şartlar altında gerekliliklerini ele almaktadır.

Raporun çıktıları 27 Mayıs Perşembe günü 11:00-12:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan online etkinliğimizde duyurulacaktır. Rapor sunumunun ardından etkinlik kapsamında ayrıca sektör uzmanlarının katılımıyla bir panel düzenlenecektir.

Etkinliğimizde sizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri