Soğuk havanın etkisiyle soba ve kaloriferlerin yakılması, havadaki kirlilik oranını arttırdı. Şehir merkezini kaplayan yoğun duman tabakası sebebiyle görüş mesafesi azaldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme verilerine göre, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka ve Şirinyer’de yüksek oranda (PM10) partikül maddeler gözlendi.
-”Kirlilik değerlerindeki artış süreklilik arz etmiyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, kentteki hava kirliliğinin tespiti için Alsancak, Bornova, Karşıyaka, Güzelyalı, Çiğli, Şirinyer ve Bayraklı olmak üzere 7 noktada ölçümler yapıldığı belirtilerek, “özellikle kış aylarında hava sıcaklığında gece ve gündüz farkının arttığı, yoğun sis, ani sıcaklık değişiklikleri, yüksek basınç, açık hava ve sakin rüzgar şartlarında ve inversiyon yaşandığı günlerde, hava sirkülasyonunun sağlanamaması, dikey hava akımlarının durmasının ortama yayılan kirli gazların dağılmasını engellediği ve bacadan, egzozdan atılan kirleticilerin tutulmasına ve birikmesine neden olduğu” ifade edildi.
Yaşanan olumsuz meteorolojik şartlar nedeniyle anlık kirlilik değerlerinde artış gözlendiği, ancak bunun süreklilik arz etmediğini kaydedildi.
– İzmir’de hava kirliliği: Hastalıkları tetikliyor
İzmir Sağlık Müdürü Türkyılmaz: “Hava kirliliği, kronik astım, solunum yolu hastalıkları, kalp ve tansiyon rahatsızlıklarını tetikliyor. Burun fizyolojik görevini hava kirliliği durumunda tam olarak yerine getiremeyebilir. Onun için ağzı burnu, atkı, eşarf, maske gibi şeylerle kapatmak lazım” dedi.
Türkyılmaz, İzmir’de son günlerde ciddi hava kirliliğinin yaşandığını, özellikle akşamları görüş mesafesinin düştüğünü, insanların nefes almakta zorluk çektiğini belirtti.Bunun en önemli nedenlerinin başında kaçak, niteliksiz yakıt kullanımının geldiğine dikkati çeken Türkyılmaz, insanların kömür alırken kaçak olup olmadığına özen göstermesi gerektiğini ifade etti.
– Soba yakma tekniği de kirliliği etkiliyor
Sobanın üstten yakılmasının zehirlenme riskini ve dışarıya verilen pis havayı azalttığını ifade eden Bediha Türkyılmaz, şu önerilerde bulundu:
“Hava kirliliğini önlemek için hem kaliteli yakıt kullanacağız hem de sobayı doğru yakacağız. Doğru yakıtı kullanmamak da havayı kirletmeye sebeptir. Sobayı üstten yakmak hem zehirlenme riskini en aza indirgiyor hem de dışarıya verilen pis havayı azaltıyor. Bacalara filtre takmak, borularının temizliğini sık sık yapmak çok önemli. Borular dolduğu zaman karbonmonoksit gazından zehirlenme vakaları sıkça görülüyor. Aynı zamanda da dışarıya ziftin içinden geçen hava daha kirli çıkıyor. Normalde çok kirlenmemiş hava ziftin içinden kirlenerek çıkıyor. Alınabilecek her tedbir bu aşamada çok önemli. Ayrıca doğalgaz kullanımı da hava kirliliğini önlemenin yollarından biridir. Vatandaşlar kömür alırken mutlaka kaçak ve uygun değerlerde olup olmadığını kontrol etmeli.”
– Enerji Verimliliği Uzmanı Görüşü
Hava kirliliğinin ulaştığı boyutlara bakınca enerji verimliliğinin sadece ekonomi değil sağlığımız açısından da ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Binalarımız enerjiyi verimli kullanırsa bu kirliliği oluşturan soba ve kaloriferlere de o kadar az ihtiyaç kalacaktır. Yakıta ödenen paralar ile ısı yalıtımı yaptırarak, pencereleri değiştirerek, çatıları yalıtarak, kazanları iyileştirerek ve yenilenebilir enerji kullanarak, enerji verimli bir binalarda yaşayabiliriz.
Sağlığınız, çevreniz ve bütçenizi korumak için Onur Enerji olarak enerji verimliliği alanında her türlü desteği veriyoruz. Bizlere 0232 435 58 92 nolu destek hattımızdan ulaşarak enerji verimliliği konusunda alabileceğiniz önlemleri danışabilirsiniz.
1. EKB (Enerji Kimlik Belgesi) ile durum tespiti
2. Tasarruf odaklarının saptanması ve uygulama projeleri oluşturma
3. Binanızda yalıtım uygulamaları ile tasarruf sağlanması ve çevre kirliliğinin azaltılmasına yapılacak katkı.