1 Temmuz 2021 kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte tüm işletmeler güne zam haberi ile başladı.

Elektrik fiyatlarına 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 zam yapıldı.

Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artışa gidildi. BOTAŞ’ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu.

Elektrik Zammı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi.

Buna göre, nihai elektrik satış fiyatında 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone grupları için yüzde 15 zam yapıldı.

Bu kapsamda, 1 Temmuz itibarıyla mesken aboneleri 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 91,56 lira ödeyecek.

Kaynak

Doğalgaz Zammı

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, 1000 metreküp doğalgaz için 1.488 lira 9 kuruş, sanayi abonelerine uyguladığı fiyat ise 1.783 lira 35 kuruş olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı santrallerinin tarifesinde ise 1000 metreküp doğalgaz için uygulanan fiyat 2 bin 60 lira oldu.

Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor. 2021’de Temmuz tarifesine kadar her ay yüzde 1 civarında artış yapılmıştı.

Kaynak

Artan Enerji Maliyetlerini Düşürme Yolları

Sanayi ve hizmet sektöründe enerji maliyetlerini düşürmenin tek yolu enerjiyi verimli kullanmaktır. Hem proseste hem de ortamda ısıtma-soğutmanın verimsiz yapılması, aydınlatmalarda verimsiz ekipmanların kullanılması ve gereksiz açık bırakılması, üretim hatlarındaki kayıp ve kaçaklar, verimsiz ekipmanlar,  yalıtımsız binalar ve bunun gibi bir çok indikatör işletme ve üretim maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır.

Enerji verimliliğine yatırım yapan işletmeler rekabet avantajını korumaya devam ederken bu yatırımı yapmayan işletmelerin yeni gelen zamlarla birlikte kısa süre içerisinde etkilenmeleri bekleniyor.

Türkiye’de enerji verimliliğine yatırım yapmayan işletmelerin en büyük nedenleri ise yeteri kadar bilgi sahibi olmaları ve yatırım için bütçe ayıramamaları olarak görünüyor. Ancak yurt içinde ve yurt dışındaki enerji verimliliği fonları enerji verimliliği danışmanlık şirketleri aracılığı ile ESCO, doğrudan yatırım, hibe vb. modellerle enerji verimliliği için finansman sağlayabiliyor.

Enerji giderlerinin azaltılası için için öncelikle yapılması gerekenler:

Onur Enerji, Lisanslı Enerji verimliliği danışmanlık şirketi olarak ölçümden, analiz ve raporlamaya her türlü enerji verimliliği çözümü için yanınızdayız.  İletişim için tıklayınız

 

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri